Huiswerk op de website van uw basisschool!

31 oktober 2017
Marketing Opvang & Onderwijs

Huiswerk op de website van uw basisschool? Dat kan! Met de huiswerk module van Marketing Opvang & Onderwijs. Hiermee zorgt u dat schoolgaande kinderen altijd weten wat voor huiswerk ze moeten maken. En zeker niet onbelangrijk! Dat de ouders dit ook weten

Huiswerk op de website van uw basisschool is 1 ding en een praktische oplossing. De discussie die gevoerd wordt over huiswerk op basisscholen vind echter vaak plaats. Heeft het nut? Met regelmaat wordt het aan de kaak gesteld. De onderzoeken zijn hierin niet eenduidig. Heather Shumaker geeft in 2016 aan dat huiswerk maken geen effect heeft op de prestaties van leerlingen. Zij stelt zelfs dat het een negatief effect heeft op de relaties binnen gezinnen.  Heather Shumaker is dan ook duidelijk: ” laten we stoppen met huiswerk geven”. Shumaker verwijst naar twee artikelen van Harris Cooper (Cooper, Robinson & Patal, 2006). Cooper concludeert op basis van 180 studies dat huiswerk op de basisschool geen effect heeft. Laten we even heel kort kijken of dit onderzoek over huiswerk nu zo eensluidend is?

Het onderzoek van Cooper over huiswerk

Het onderzoek van Cooper geeft aan de ene kant aan dat het effect op leren via het maken van huiswerk zeer gering is. Kortom stoppen. Echter beschrijft Cooper ook positieve effecten  Huiswerk vergroot betrokkenheid, studievaardigheden en zelfstandigheid. Ook kan huiswerk de betrokkenheid van ouders vergroten. Ze kunnen hun kinderen positief aanmoedigen. Al met al word de soep weer niet zo heet gegeten als deze wordt opgediend.


De manier waarop het huiswerk wordt gegeven

De manier waarop het huiswerk wordt gegeven is een belangrijke factor in het al dan niet succesvol zijn. Hierbij kun je denken aan:

  • de docent moet het doel helder kunnen benoemen
  • de kans dat de leerling het huiswerk maakt: zorg voor structuur
  • wat voor rol spelen de ouders
  • hoeveel huiswerk wordt er gegeven
  • wordt er feedback gegeven op het gemaakte huiswerk


Huiswerk op de website van uw basisschool 

De huiswerk module van Marketing Opvang & Onderwijs kan hierin een mooie rol spelen. Zoals hierboven al benoemd zijn structuur en informatievoorziening belangrijke factoren. Zowel kinderen als ouders dienen goed geinformeerd te zijn. De manier waarop deze informatie wordt gepresenteerd is dan een belangrijk onderdeel. Huiswerk op de website van uw basisschool kan dan een belangrijk hulpmiddel zijn! Marketing Opvang & Onderwijs helpt u graag daarbij. Mocht u vragen hebben neem dan gerust contact op!