Meerderheid websites scholen heeft geen veilige HTTPS-verbinding

8 december 2017
Marketing Opvang & Onderwijs

Een groot aantal websites van scholen en onderwijsinstellingen gebruikt nog steeds geen veilige HTTPS-verbinding. Dat blijkt uit onderzoek van digitale transparantie organisatie Open State Foundation. Van de 6.431 onderzochte unieke websites van scholen in het onderwijs (primair, voortgezet, middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs) ondersteunt slechts 32% een verbinding die ervoor zorgt dat het verkeer versleuteld wordt. Van de 2.055 unieke websites met een HTTPS-verbinding blijkt dat dit bij 590 niet wordt afgedwongen, waardoor bezoekers alsnog onnodig risico’s lopen bij 77% van de scholensites.

Wat is een HTTPS-verbinding?

HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol Secure Bij gebruik van HTTPS worden de gegevens versleuteld, waardoor het voor een buitenstaander, bijvoorbeeld iemand die afluistert, onmogelijk zou moeten zijn om te weten welke gegevens verstuurd worden. Daarnaast controleert HTTPS op de integriteit van de informatie zodat aanpassing van de uitgewisselde gegevens niet mogelijk is. Uit een steekproef van de onderzochte websites blijkt dat verschillende scholen formulieren via onbeveiligde websites aanbieden. Denk hierbij aan inschrijf-, ziekmeld- en contactformulieren. Ook inlog mogelijkheden voor studenten, leerkrachten en ouders zijn vaak onveilig.

Van de onderzochte websites in het primair onderwijs ondersteunt slechts 29% HTTPS. Bij slechts een vijfde van deze websites wordt HTTPS afgedwongen. Websites in het speciaal onderwijs scoren niet veel beter. Van de 466 unieke websites in het speciaal onderwijs heeft 71% geen veilige HTTPS-verbinding.

Diverse browsers (zoals Google Chrome en Firefox) geven tegenwoordig aan dat websites niet goed beveiligd zijn. Door middel van een groen slotje en het label Veilig kunt u zien dat de website over een beveiligde verbinding beschikt. In de nabije toekomst worden websites zonder beveiligde verbinding mogelijk geblokkeerd in deze browsers. Het is nu al zo dat websites die niet over HTTPS beschikken lager scoren in grote zoekmachines. Uw website verschijnt dus lager in de resultaten en is daarom minder goed vindbaar.

Wij kunnen u helpen!

Wilt u meer weten over veilige websites? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen u helpen bij het instellen van een beveiligde website.